Binnen schilderwerk informatie en projecten.
Al jaren is het voor binnen schilders niet langer toegestaan om binnen te schilderen met oplosmiddelhoudende producten (verf die met terpentine moet worden verdund). Men is wettelijk verplicht zogenaamde watergedragen producten te gebruiken (verf die met water moet worden verdund).
Wat houdt watergedragen verf in?
Watergedragen verf is oplosmiddelarm verf product. De voordelen van deze verf zijn Tijdens de verwerking komen geen oplosmiddelen vrij er is minder geurbelasting binnen uw woning of kantoor. Deze verfprodukten zijn vriendelijker voor milieu mens en dier. door een snelle droging kunt u ramen en deuren weer de zelfde dag nog sluiten.
Binnen schilderwerk zelf uitvoeren.
Indien u zelf uw woning wilt gaan schilderen dient altijd gebruik te maken van deze watergedragen producten. ook vooraf uw oude schilderwerk goed afnemen met een speciaal verf reinigings produkt. daarnaar watergedragen gronden. Wanneer u dit niet doet krijgt u te maken met onthechting (de verf laat los) van de verflagen. Let op bij het aanbrengt van alkydhars verven deze kunnen niet over watergedragen verven worden aangebracht. Bij het gebruik van watergedragen verf producten dient u met een aantal zaken rekening te houden.
Transparantie:
Sommige olieverfpigmenten zijn transparant, andere zijn volledig dekkend of semi-transparant. Zelfs in de kleur wit bestaat een transparante versie (zinkwit) en een volledig dekkende versie (titaanwit). De mate van transparantie is meestal aangegeven op de tube.
Kleurechtheid:
De kleurechtheid van een pigment is vanzelfsprekend van belang. Sommige kleuren zijn echter alleen verkrijgbaar in een minder kleurechte versie. Bij de betere verfsoorten is de kleurvastheid aangegeven op de tube. De lichtechtheid wordt echter verbeterd doordat de olieverffilm het pigment beschermt tegen de afbrekende werking van het ultraviolette licht. Olieverfschilderijen verkleuren daardoor aanzienlijk langzamer dan aquarellen, gouaches of pastels.

Tegenwoordig gaan binnen schilders en schildersbedrijven die de lange droogtijd niet prettig vinden vaak over op het gebruik van acrylverf of alkyd verf. Het is echter niet bekend of deze verfsoorten de eeuwen kunnen doorstaan, zoals wel het geval is met olieverf. Toch is ook olieverf verre van eeuwig: het oxidatieproces stopt nooit en de verflaag blijft voortdurend verder uitharden. Als de binnen schilder magere lagen over vette aangebracht heeft, zal dat al vaak na enige maanden leiden tot barsten.