Beglazing

Glas biedt vele mogelijkheden en toepassingen zoals,

* Enkelglas

* Figuurglas

Gefigureerd glas wordt meestal gebruikt wanneer er behoefte is aan lichtinval maar ook rekening gehouden moet worden met privacy.
Denk maar aan voordeuren, badkamers, binnendeuren, etc. Figuurglas is er in veel verschillende uitvoeringen en prijsklassen. De meeste soorten zijn geschikt om in te bouwen in isolatieglas zodat het geen afbreuk doet aan veiligheid en comfort.

* Veiligheidsglas

Voor een buitenstander lijkt glas een gevaarlijk bouwmateriaal, waarbij de kans op ernstige verwondingen door een ongeval als een bedreiging wordt ervaren. Iedereen heeft wel eens te maken gehad met gebroken glas, ook al is dat maar een kapotte fles of een gevallen glas geweest. Zo ook gebroken glas in achterdeuren van woningen of in scholen. Om nog maar te zwijgen van mogelijke ongelukken met spelende kinderen. Maar we hebben ook te maken met crimineel gedrag. Het geeft sommigen een onveilig gevoel dat een inbreker gewoon door de ruiten heen kan kijken wat er binnen te halen valt.
Natuurlijk helpen bouwkundige maatregelen zoals extra sloten en wat grendels om dat gevoel te verminderen. Bovendien bestaan er talloze soorten elektronisch inbraakalarm systeemen. Maar dan nog blijft dat onbehaagelijke gevoel dat juist glas, die “etalage”, zelf een zwak punt blijft. Toch is die onzekerheid over glas niet terecht, zeker niet voor verwondingen. De glas industrie heeft goede oplossingen ontwikkeld om de risico’s door glas breuk te minimaliseren. Veiligheidsglas biedt bescherming tegen ernstige verwondingen bij glasbreuk. Bij een ongeluk kan veiligheidsglas breken maar op zo’n manier, dat de verwondingen door het glas beperkt blijven. Ook op het gebied van beveiliging zien we iets gelijksoortig. Wie kent niet de ruiten op een balie in een bank, of de dikke “pantserruiten”en een geldtransportauto?
Voor het toepassen van veiligheidsglas is er een norm , de NEN 3569. Deze norm omschrijft exact waar en welke soort veiligheidsglas toegepast moet worden.Voor woningen geldt dat wanneer de onderzijde van het glas zichtussen de 0 en 85 cm vanaf de vloer bevindt, dit veiligheidsglas dient te zijn. Tevens dient u bij alle balustrades, dakramen, daklichten en dakbeglazing (bijvoorbeeld van serres) veiligheidsglas toe te passen.

* Isolatieglas

Isolerend dubbelglas bestaat uit twee glasbladen die door een afstandhouder ( bijv. een metalen kader )aan de rand van het glas van elkaar worden gehouden. De randen van het glas zijn afgesloten door een speciale kit zodat een gesloten eenheid ontstaat. De ruimte tussen het glas (spouw) is gevuld met droge lucht.

* HR++ Isolatieglas

Hoog rendements-beglazing is een isolerend dubbelglas met een nog veel betere warmte-isolatie. Dit komt omdat op 1 zijde van het glas (in de spouw) een dunne coating is aangebracht en de spouw niet lucht maar met een speciaal gas is gevuld.
Isolerend dubbelglas en HR++ beglazing worden door de fabrikanten nog steeds verbeterd. Daarbij gaat het niet alleen om warmte isolatie maar ook om andere eigenschappen. Voorbeelden hiervan zijn zonwerend, zelfreining, geluidswering, brandwering, inbraakwering en het voorkomen van letsel. Al deze eigenschappen kunnen in 1 product gecombineerd worden. vraag ons naar deze mogelijkheden.

Garantie op isolerend dubbelglas

Op isolerend dubbelglas en HR-glas soorten wordt door de producent 10 jaar fabrieksgarantie gegeven. Deze garantie geldt uitsluitend op het dicht zijn van de eenheid, zodat er geen vermindering van doorzicht zal ontstaan door condensvorming in de spouw. Ook zal er geen stof afdrukken op het glas aan de spouwzijde aanwezig zijn.
Plaatsing van het isolatieglas valt niet onder de fabrieksgarantie. Kitvoegen dienen eens in de drie jaar onderhouden te worden om aanspraak te kunnen maken op de fabrieksgarantie.
Breuk, onstaan door stoten of door een ongeluk (mechanische breuk) of door op een ruit aangebrachte folie, stickers en beschilderingen, waardoor temeratuurverschillen in de ruit kunnen onstaan (thermische breuk), valt buiten de garantie. Een thermische breuk kan ook onstaan bij een plaatselijke opwarming waardoor grote spanningen in het glas kan ontstaan.